Valaistusneuvoja kotisi sisätiloihin

adam-winger-R9LQX6TutCA-unsplash

Monet ihmiset eivät ymmärrä valaistuksen merkitystä kodeissaan ja liikepaikoissaan. Sillä voi olla merkittävä vaikutus siihen, miltä sinusta tuntuu emotionaalisesti ja fyysisesti sekä siihen, miten ymmärrät ympäröivän maailman. Riittävä sisävalaistus on erityisen tärkeää, kun päivät lyhenevät ja yöt lähestyvät syksyn ja talven aikana.

Kuinka voit parantaa kotisi valaistusta tehdäksesi sinusta onnellisemman ja tuottavamman? Valon vaikutuksista löytyy runsaasti tieteellistä kirjallisuutta, jonka avulla voit valita lamppuja ja valaisimia. On mahdollista, että sinun tarvitsee vain hieman säätää kodin valaistusta sen sijaan, että aloitat täysimittaisen remontin.

Valon vaikutukset ihmiskehoon ja mieleen

Kaikki tunteet, miellyttävät ja huonot, vahvistuvat voimakkaan valaistuksen läsnä ollessa.

Nukahtamis- ja nukahtamisongelmia voi pahentaa altistuminen liian suurelle valolle yöllä, erityisesti sähköisestä mediasta (harkitse luxin asentamista elektronisiin laitteisiin sinisen valon kielteisten vaikutusten torjumiseksi).

Luonnonvalo parantaa sekä opiskelijoiden että työntekijöiden terveyttä, onnellisuutta ja tuottavuutta (päivänvalo). Päivänvalolla voidaan pienentää rakennuksen sähkölaskuja ja ihmisten terveys ja onnellisuus lisääntyä.

Vaaleampien ja vähemmän dramaattisten värien ja valaistuksen on osoitettu vaikuttavan positiivisesti oppilaiden käyttäytymiseen ja luokkahuoneen johtamiseen. “Professori Wohlfarth väitti, että valon pienet sähkömagneettisen säteilyn tasot muuttavat yhtä tai useampaa aivojen välittäjäainetta, aineita, jotka välittävät viestejä hermojen välillä ja hermoista lihaksiin” (NYT).

Serotoniini, välittäjäaine, vaikuttaa mielialaan, käyttäytymiseen, nälkään, uneen, muistiin ja haluun, ja rotilla ja muilla nisäkkäillä tehdyt tutkimukset osoittavat, että valo vaikuttaa melatoniiniin, joka määrää kehon serotoniinin vapautumisen.

Kotisi valaistuksen muuttaminen voi olla avain parempaan uneen, onnellisempiin ihmissuhteisiin ja parempaan tuottavuuteen.

Sen ymmärtäminen, kuinka valo voi vaikuttaa tunteisiimme, ruokahaluihimme ja uneen, on taidetta ja tiedettä. Sähköjohdotuksen ja valaistussuunnittelun asiantuntija tarvitaan kotisi toimivan valaistussuunnitelman laatimiseen. Valaistuksen asentamisesta vastaavan henkilön tulee välittää paitsi toiminnastaan ​​myös siitä, miten se vaikuttaa tunnelmaan, estetiikkaan, turvallisuuteen ja tilan nautintoon.

Ammattilaisen mielipidettä tulee pyytää ennen kuin teet mitään muutoksia sisävalaistukseen yksinkertaisen polttimon vaihdon lisäksi. Uusien valaisimien asennus, johon voi sisältyä uusien johtojen vieminen seinien läpi, uusien liitosten asentaminen tai lisäpiirin lisääminen, on parasta jättää ammattilaisen tehtäväksi. On helppoa aiheuttaa tahattomasti tulipaloja ja sähkövaaroja valaisimia asennettaessa, joten varmista, että tiedät mitä olet tekemässä, jos päätät tehdä sen itse.

Tee-se-itse sähköprojektit tulee tarkastaa ammattilaisen toimesta vähintään kerran vuodessa riippumatta siitä, tehdäänkö sähköjärjestelmään muutoksia vai ei.

Ammattilainen osaa auttaa sinua kotisi uuden valaistusjärjestelmän suunnittelussa järjestelmän asennuksessa tarvittavan teknisen asiantuntemuksen lisäksi.

Valaistussuunnittelun näkökohdat:

 • Mitat ja pinta-ala
 • Asukkaan iän ja mieltymysten näkökohdat
 • Katon mitat ja miten se muotoiltiin
 • Seinien ja huonekalujen väri
 • Nykyiset valaistus- ja sähköjärjestelmät
 • Matkailukohteet, esillä olevat taideteokset ja muut tärkeät kohdat
 • Liikkumisrutiinit
 • Valot ja peilikuvat
 • Mukautukset päivänvaloon
 • Pinnan näkökohdat
 • Värin ulkonäkö
 • Mekanismit valaistuksen säätöön ja hajauttamiseen
 • silmien geometria, lähde ja tehtävä
 • Rahan ja energian säästö
 • Ajan ja tilan mitat
 • Himmeys tai kirkkaus (lux)
 • Biologiset ja henkiset prosessit
 • Sähkötyötä koskevat standardit, käsikirjat ja määräykset

Jokainen kiinteistö on ainutlaatuinen ja vaatii yksilöllistä hoitoa, mutta voimme antaa sinulle laajoja suosituksia talosi eri huoneiden valaistukseen. Vaikka tämä opas saattaa toimia lähtökohtana, on erittäin suositeltavaa, että pyydät ammattilaisen neuvoja varmistaaksesi, että tilasi on juuri sellainen kuin sen kuvittelet.

Älä unohda, että ympärilläsi olevat värit vaikuttavat myös siihen, miten tunnet emotionaalisesti ja fyysisesti. Ero letargisen ja melankolian ja energisen ja iloisen välillä johtuu huoneesi sävyistä ja valaistuksen värilämpötilasta.

Rakennevalaistus: Rakennus syvällä

Yleisesti ottaen suunnittelijat harkitsevat kolmea valaistustyyppiä työskennellessään:

1, ympäristön valaistus

Yksinkertaisesti sisätilan valaisemiseksi näitä kutsutaan “yleisiksi” tai “ympäristövalaistuksiksi”. Ne valaisevat alueen tasaisesti ja niitä käytetään joskus vaihtokelpoisina olemassa olevan luonnonvalon kanssa. Kun me Puhumme “ympäristön valosta”, tarkoitamme auringonsäteiden ja huoneen valojen yhdistelmää.

2 Valaistus erityistarkoituksiin

Tehtävävaloa käytetään tietyn alueen valaisemiseen ja yksityiskohtien näkemisen ja turvallisen liikkumisen helpottamiseksi. Työvalaistus, joka on riittävän kirkas osoittamaan kankaiden ja langan viat, on välttämätön kaikissa lähikuvauksissa, mukaan lukien ruoanlaitto, piirtäminen ja kirjoittaminen.

Kolmanneksi ympäristön valon korostukset

Valaistusta, jota käytetään erityisesti “korostamaan” tai kiinnittämään huomiota kohteen tai tilan ainutlaatuisiin ominaisuuksiin, kutsutaan korostusvalaistukseksi. Se on wow-tekijä, joka saa kaikki puhumaan. Korostusvalaistus on loistava tapa asettaa paikan sävyä ja tunnelmaa.

Valaisimien tyypit

Valaistussuunnittelun yksinkertaistamiseksi voi olla hyödyllistä luokitella monet valonlähteet muutamaan laajaan luokkaan:

Ensimmäinen huipputason valaistus

Pinta-asennettavat laitteet kiinnitetään suoraan kattoon tai seinään, joten ne ovat helposti näkyvissä. Sisäänkäynnit, käytävät ja makuuhuoneet ovat tyypillisiä paikkoja näille.

Ylhäältä ripustetut valaisimet

Riipuksen muotoiset valot ripustetaan kattoon kaapelilla, ketjulla tai johdolla. Ne ovat yleisiä kodeissa, joissa on holvikatot, erityisesti keittiössä ja ruokailutilassa.

Kolmanneksi kattovalot

Upotettavan valaisimen polttimot on piilotettu kattoon tai muuhun piiloon. Epäsuora valaistus, tyypillisesti alas- tai pottivalaisimien muodossa, on hyödyllinen missä tahansa talon alueella. Älä kuitenkaan mene yli laidan, sillä tarvitset useita erilaisia ​​valaistusta.

Ratavalaistus, nro 4

Ratavalaistuksella on potentiaalia tarjota laaja valikoima valaistuskokoonpanoja. Useat polttimot jakavat yhden raidan, joista jokainen on kytketty omaan piiriinsä ja omaan jännitteensä. Asennettavissa on sekä kattoon kiinnitettävä riippuvalaisin että seinään asennettava pintavalaisin. Saatavilla on laaja valikoima viimeistelyjä, värejä ja tyylejä, joten on parasta kuulla asiantuntijaa ennen ostoa.

Lamput, jotka voidaan ottaa mukaan minne tahansa

Arvasit sen: kannettavat valot voidaan ottaa mukaan minne tahansa. Valaisimet kytketään yleensä kiinteästi rakennuksen sähköjärjestelmään, mutta akkukäyttöiset kannettavat vaihtoehdot ovat kasvussa. Pöytävalaisimet ja makuuhuoneen lamput ovat yleisiä paikkoja kannettavan valaistuksen löytämiseksi. Lattiavalaisimien lisääminen huoneeseen voi joissakin tapauksissa antaa sille haluamasi tunnelman. Parhaat valaistusmallit sisältävät laajan valikoiman valonlähteitä, värilämpötiloja ja esteettisiä vaikutteita.

Kuudenneksi, puutarhan ulkovalaistus

Maisema (tai ulko) valaistus ei ole tämän artikkelin aihe, vaikka on tärkeää huomata, että se muodostaa erillisen alakentän. Luotivalot, tulvavalot, liiketunnistimet, kansivalot, turvavalot, kaivo- ja pesuvalot ja niin edelleen ovat kaikki maisemavalaistuksen osia. Hiller Electrical pystyy asentamaan, huoltamaan ja korjaamaan kaikentyyppisiä ulkovalaisimia maisemasuunnittelusta turvallisuuteen.

Seuraavia kuvia tulee käyttää ohjeina eri muotoisille ja -tyypeille valaisimille:

 • kodin valaistustyypit
 • erilaisia ​​valaistuslaitteita 2 Sähkö-knowledge.com-sivuston ihmisiltä.
 • Hehkulamppujen tyypit

PG&E on toimittanut kätevän kuvan, jonka avulla voit selvittää, mitkä hehkulamput menevät minne:

Valaistuslaitteiden ja lamppujen viite

Himmennettävät pienloistelamput (CFL) ja valodiodit (LED) ovat parempia kuin hehkulamput energian ja kustannussäästöjen vuoksi, vaikka pienloistelamppuja ei suositella käytettäväksi liiketunnistimien kanssa. Investoimalla energiatehokkaisiin hehkulamppuihin, kuten LEDeihin ja CFL-lampuihin, voit säästää entistä enemmän rahaa.

Saat lisätietoja LED-valoista ENERGY STARilta.

Käytä alla olevaa taulukkoa arvioidaksesi erilaisia ​​lamppu- ja polttimokokoonpanoja:

 • valot ja polttimot, kaksi erilaista valaistusmuotoa
 • Sähkö-knowledge.com-sivuston ihmisiltä.
 • Värisävyt

Valon ulkonäkö kvantifioidaan sen CCT-arvolla (korreloitu värilämpötila). Valoa on tyypillisesti kolmenlaisia ​​(kaikki ilmaistuna kelvineinä):

 • Lämmin
 • Neutraali
 • Viileä

Kelvinin (K) värilämpötila-asteikkoa käytetään valon värin kvantifiointiin. Keltaisella valolla on pienempi kelvin-luku, kun taas valkoisemmalla tai sinisemmällä valolla on suurempi luku.

Valon värilämpötilaa kannattaa miettiä. Katso alla olevista kuvista haluamasi värilämpötila:

Viileyden, ekvivalenssin ja lämmön eri tasot mitataan kelvineinä ja niitä käytetään kuvaamaan valaistusta (K) Kelvinin lämpötila-asteikko. Luonnolliset sävyt putoavat jonnekin asteikon keskelle, mikä sijoittaa lämpimät sävyt alaosaan ja kylmemmät sävyt yläosaan.

Pehmeä valkoinen (2700K – 3000K), kirkkaan valkoinen/kylmä valkoinen (3500K – 4100K) ja päivänvalo ovat termejä, joita saatat nähdä, kun selaat lamppuja myymälässä (5000K – 6500K). Muista valita polttimo sopivallavärilämpötila:

HEHTAVA LÄMPÖ:

Ihanteellinen rentouttavan ilmapiirin luomiseen makuuhuoneisiin ja oleskelutiloihin.

NEUTRALITEETIN SÄVY:

Keittiöt, kylpyhuoneet, autotallit ja kodinhoitohuoneet hyötyvät eniten valkoisesta valosta, koska niiden tehokas käyttö vaatii enemmän keskittymistä ja energiaa.

KYLMÄ KILO:

Tämä valkoista valkoisempi kirkkaus muistuttaa eniten keskipäivän aurinkoa. Pehmeä, tasainen valo sopii täydellisesti lukemiseen, askarteluun ja muihin kodin harrastuksiin. Viileämpi valo on parempi huoneissa, joissa sinun on kiinnitettävä erityistä huomiota yksityiskohtiin, kuten keittiö tai kylpyhuone.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Eri huoneet vaativat erilaista valaistusta. Rentoutua vai keskittyä? Haluatko korostaa

Monet ihmiset eivät ymmärrä valaistuksen merkitystä kodeissaan ja liikepaikoissaan. Sillä voi olla

Tutustu näihin erilaisiin kasvatusvalaisimiin, joita voidaan käyttää sisäkasveissasi, olivatpa ne jo

Oikea Spektri

Sisävalaistuksen saaminen yhtä kirkkaaksi kuin ulkovalaistus vaatii työtä. Jos asennat valaistuksen ja saat silti kausittaisen laman, lisää lisävaloa.