Kuinka selvittää, mikä sisävalaistus sopii kasveillesi

lopez-robin-ziwVrFB6Y7Y-unsplash

Tutustu näihin erilaisiin kasvatusvalaisimiin, joita voidaan käyttää sisäkasveissasi, olivatpa ne jo täysikasvuisia tai vasta alkamassa taimiksi. Kasveille, kuten afrikkalaisille orvokkeille, jotka tarvitsevat vain kohtuullisen määrän valoa, loistelamput ovat erinomainen valinta.

Vuodenaikojen vaihtelun tai käytettävissä olevan ikkunatilan niukkuuden vuoksi voi olla haastavaa tarjota riittävä valaistus huonekasveille. Katso nämä hyödylliset vinkit sopivimman sisävalaistuksen valitsemiseksi kasveillesi.

Valaistus LEDien avulla

LED, joka on lyhenne sanoista “light-emitting diode”, on tällä hetkellä suosituin saatavilla oleva kasvuvalo. Hehkulamppujen lämmöntuotto on erittäin alhainen suhteessa niiden lähettämään valomäärään. Voit valita useista eri vaihtoehdoista, mukaan lukien voimakkaat kasvihuonevalot, erilliset kiinnitettävät ja pöytävalaisimet, vaihtolamput, jotka kiinnitetään olemassa oleviin kantoihin ja paljon muuta. LED-kasvuvalot säteilevät tyypillisesti valoa koko näkyvällä spektrillä; Monet näistä valoista voidaan kuitenkin myös räätälöidä lähettämään vain tiettyjä aallonpituuksia, joita kasvit tarvitsevat. On olemassa useita LED-tuotteita, jotka voidaan ohjelmoida tuottamaan eri kirkkausasteita eri vuorokaudenaikoina. Jotkut näistä tuotteista voivat jopa tarjota älykästä tekniikkaa, jonka avulla voit synkronoida ne älypuhelimesi kanssa.

Valot, joissa käytetään hehkulamppuja

Hehkulamput ovat hyödyllisiä huoneen valaistukseen sekä heikosti valaistujen huonekasvien, kuten viiniköynnösten, saniaisten ja dracaenojen, viljelyyn. Niiden käyttökelpoisuus on rajallinen, kun on kyse kasveista, joilla on korkeammat valontarpeet. Vain noin 10 prosenttia näiden valojen tuottamasta energiasta on näkyvää valoa, kun taas loput 90 prosenttia on lämpöä. Siksi valoa rakastavat kasvit, kuten monet trooppiset kasvit, kaktukset ja mehikasvit, eivät ole parhaita ehdokkaita kasvatettavaksi näissä olosuhteissa, ellet halua keittää kasvejasi.

Huonekasvivalinnamme

Monstera-kasvi, jota pidetään ruukussa

Nämä sisäkasvit viihtyvät ympäristöissä, joissa luonnonvaloa on vähän tai ei ollenkaan, joten ne sopivat ihanteellisesti käytettäväksi kodeissa ja toimistoissa.

Anthurium

Ota selvää kaikesta, mitä sinun tarvitsee tietää joistakin yleisimmistä ja kestävimmistä huonekasveista, kuten anthurium- ja ZZ-kasveista.

Valaistus loisteputkilla

Kasveille, kuten afrikkalaisille orvokkeille, jotka tarvitsevat vain kohtuullisen määrän valoa, loistelamput ovat erinomainen valinta. Lisäksi ne ovat hyödyllisiä vihannesten taimien aloittamiseen sisätiloissa. Nämä valot ovat tyypillisesti pitkiä, putkimaisia ​​lamppuja, joita voidaan ostaa eri kokoisina, mukaan lukien T5, T8 ja T12.

Pienentyneen pinta-alan ansiosta polttimon hyötysuhde kasvaa halkaisijan pienentyessä ja sen seurauksena se lähettää enemmän valoa. Tämän lisäksi loistelamput kuluttavat energiaa 75 prosenttia vähemmän kuin hehkulamput. Näin ollen 25 watin loistelamppu lähettää suunnilleen saman määrän valoa kuin 100 watin hehkulamppu. T5-valaistusjärjestelmät tuottavat jokaisesta putkesta noin kaksi kertaa enemmän valoa kuin perinteiset loisteputkivalaistusjärjestelmät. Niillä on täysi spektri sekä 6500 kelvinin lämpötila, mikä johtaa erittäin voimakkaaseen valoon.

Astetta, jossa valonlähde näyttää visuaalisesti lämpimältä tai viileältä, ilmaistaan ​​arvolla, joka tunnetaan nimellä kelvin, joka on värilämpötilan perusyksikkö, jota käytetään mittaamaan valon valkoisuuden. Tämän vuoksi korkeampi Kelvin-aste johtaa lamppuun, joka näyttää sinisemmältä tai “kylmemmältä”. Mitä matalampi Kelvin-aste, sitä “lämpimämmältä” tai punertavammalta lämpötila näyttää.

Käytä hehkulamppuja, joiden värilämpötila on välillä 4000–6000 Kelviniä useimpien huonekasvien viljelyyn. Tämän värilämpötila-alueen ansiosta lamppu voi hyödyntää kaikkia värejä, mukaan lukien viilentää ja lämmittää. Voit saada kasvua, joka on lähes identtinen sen kanssa, mitä saisit kasvihuoneessa tai ulkona näillä valoilla. Niiden avulla on mahdollista kasvattaa kulinaarisia yrttejä, viherkasveja ja aloituskasveja ympäri vuoden. Näillä täyden spektrin valoilla parannetaan huomattavasti valoa vaativien huonekasvien, kuten cattleya-orkideoiden, mehikasvien ja lihansyöjäkasvien, terveyttä ja kasvua. Kun käytät aloituskasveja tai taimia, sijoita T8- tai T5-sipulit 2–4 tuuman päähän kasveista simuloidaksesi auringon sijaintia. Sijoita jo istutetut kasvit 1–2 metrin etäisyydelle valonlähteestä. Tämä sisältää yrttejä ja huonekasveja.

Compact Fluorescent Technology -valaisimet

Sisätilojen huonekasveja valaistaessa pienloistelamput ovat erinomainen vaihtoehto, koska ne eivät vaadi koko T5-järjestelmän käyttöä ja ne voidaan ostaa paljon halvemmalla kuin hehkulamput. Koska teho voi vaihdella, sinun on varmistettavae neuvotella asiantuntijan kanssa siitä, mikä toimii parhaiten sinulle ja valaistuksen vaatimuksiin. Pienloistelampuissa lihansyöjäkasvit ja phalaenopsis-orkideat voivat erityisen hyvin.

Halidit

Halogenidit kattavat valaistuksen suhteen suuremman etäisyyden, joten niitä käytetään tyypillisesti suuremmissa tiloissa tai kasveissa, joiden pinta-ala on suurempi. Tuhannen watin valo ei ole välttämätön suurimmassa osassa tilanteita. Voit päästä eroon käyttämällä kompaktimpaa halogenidilamppua tai T5-loistelamppua.

Muista, että kasvit tarvitsevat myös pimeyttä. Vaikka ne voivat menestyä jatkuvassa pimeydessä, kaikki kasvit suosivat valoisia jaksoja. Heillä tulisi olla 12–18 tuntia valoa päivässä.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Eri huoneet vaativat erilaista valaistusta. Rentoutua vai keskittyä? Haluatko korostaa

Monet ihmiset eivät ymmärrä valaistuksen merkitystä kodeissaan ja liikepaikoissaan. Sillä voi olla

Tutustu näihin erilaisiin kasvatusvalaisimiin, joita voidaan käyttää sisäkasveissasi, olivatpa ne jo

Oikea Spektri

Sisävalaistuksen saaminen yhtä kirkkaaksi kuin ulkovalaistus vaatii työtä. Jos asennat valaistuksen ja saat silti kausittaisen laman, lisää lisävaloa.