Sisävalaistusstrategia

aaron-huber-G7sE2S4Lab4-unsplash

Haluamme valoa, joka:

 • Mahdollisimman kirkas koko päivän, CCT lähellä aurinkoa (5500K)
 • Illat ovat pimeämpiä alhaisemmalla CCT:llä (2700K)
 • Kattaa suuren osan visioistamme
 • Täysi spektri, minimaaliset havaittavat aukot
 • Ei ärsyttäviä varjoja, välkkymistä, lämpöä tai melua.

Luonnonvalo sopii kaikkiin näihin olosuhteisiin, paitsi joissain tapauksissa (suora auringonvalo silmiisi) tai yöllä (jos asut hyvin kaukana päiväntasaajasta). Jos mahdollista, työskentelen ikkunan lähellä saadakseni luonnonvaloa. Kello 18.25 on ollut jo melkein tunnin pimeää. Emme voi aina käyttää luonnonvaloa, joten tämä on ongelma.

Kirkkaus

Sisävalaistuksen saaminen yhtä kirkkaaksi kuin ulkovalaistus vaatii työtä. Jos asennat valaistuksen ja silti kausiluonteinen lama, lisää lisävaloa. Useimmat ihmiset rajoittavat sitä, kuinka monta lamppua he voivat asentaa huoneeseen tilan, tehon tai lämmön vuoksi. Tai heillä on valot ja he ajattelevat “Jo? Katsokaa lamppujani! “Se ei ole yhtä kirkas kuin luonnonvalo, ennen kuin se himmentää tietokoneen näytön. Pienessä olohuoneessani 20 000 lumenia ja 1000 luksia[10] riittää. Haluaisin lisää valoa (ja aion lisätä, kun olen pysyvämmässä elintilanteessa), mutta minulle riittää, että pysyn hereillä päivällä ja vältän tai vähennän kausittaista masennusta, kunhan voin viettää aikaa siellä myöhemmin päivällä. Suurempi huone tarvitsee enemmän valoa, yleensä suhteessa sen seiniin, kattoon ja lattiaan.

Oikea spektri

Päivänvalon spektri on vaikein, mutta olen löytänyt kaksi ratkaisua:

 • Useiden polttimoiden yhdistäminen aukkojen täyttämiseksi.
 • Korkean CRI-lamppujen etsiminen, erityisesti valokuvaukseen.

Tutkijakoulun aikana toimistossani oli loisteputkia, kolme LED-lamppua ja kaksi erittäin valotehoista CFL-lamppua. Lajike tarkoittaa, että et voi ostaa isoa laatikkoa yhdenlaista polttimoa, mikä on kätevää ja halpaa. Jos tilaat useita lamppuja etkä pidä yhdestä, ostit vain muutaman (esimerkiksi minulla oli joitain, jotka pitivät ärsyttävää surinaa ja toisia, joissa oli ärsyttävän vihreä sävy). Etsi 85-90 CRI valokuvausmarkkinoilla myytävistä polttimoista. 95+ on turvallisempi. Kun tiedät mieltymyksesi, polttimoiden vaihtaminen tai uuden valaistusjärjestelmän asentaminen on helpompaa.

5300-6000K on ihanteellinen päivänvalolle. Monet ihmiset eivät pidä korkean värilämpötilan hehkulampuista, mutta mielestäni tämä johtuu huonosta sisävalaistuksesta, mukaan lukien korkean värilämpötilan lamput, joiden värintoisto on huono. 6000K CCT on lähellä ikkunaa päivänvaloa. Jos olet hyvä, ihmiset saattavat luulla huoneesi valaistuksen päivänvaloksi. Jotkut ihmiset kestävät paljon alhaisempia värilämpötiloja. Jotkut pärjäävät hyvin 4000K:lla.

Iltavalon tulisi olla 3000K. Hehku- ja LED-lamput toimivat tehokkaasti näissä värilämpötiloissa ilman polttimoiden yhdistämistä. Jos matalat CCT-lamput häiritsevät sinua, kokeile hehkulamppua tai korkeaa CRI-lamppua.

Oranssi LED-lamppu, jossa on niin vähän sinistä valoa, on suosikkini viimeisen tunnin ennen iltaa.

Visuaalisesti laaja

Voi olla houkuttelevaa hankkia terapeuttinen lamppu tai vähemmän lamppuja ja asettaa ne aina istumapaikkaasi. Tämä on hankalaa. Ensinnäkin fotoreseptorit kattavat koko verkkokalvon, joten valaise koko näkökenttäsi, jos mahdollista. Tämä ulottuu 210 astetta takanasi. Pään käännökset mukaan lukien tämä voi olla reilusti yli puolet huoneesta. Toinen ongelmani on se, että tunnen itseni laatikoituksi. Kotonani on enemmän ongelmia kuin toimistossani. Jos mahdollista, valaise koko huone.

Kaikki eivät voi tehdä tätä. Jaetussa paikassa en halua painostaa mieltymyksiäni muille tai kuluttaa satoja dollareita väliaikaisiin valoihin. Joskus järjestän valot valaisemaan oman paikkani. Jotkut käyttävät myös hoitolamppuja.

Yövalot

Helppo iltavalaistus. Lukuisten valojen käyttö eri vuorokaudenaikoina on hankalaa. Jotkut työntekijät tarvitsevat vain keskipäivän valaistuksen. Klo 19.00 vaihdan matalan CCT-LED- ja loistelamppuihin, yleensä 2700K. Makuuhuoneessani käytän himmeää oranssia LED-lamppua lukemiseen 30-60 minuuttia ennen nukkumaanmenoa.

Yksityiskohdat

Mainitsin, etten pyri ratkaisemaan kaikkia haasteita monistamalla luonnonvaloa sisätiloissa, mutta muutama pieni asia voi auttaa.

Hehkulamput voivat luoda ärsyttäviä, teräviä varjoja ja olla erittäin kirkkaita. Hajottimet auttavat. Useimmat valaisimet sisältävät lampunvarjostimen tai muun laitteen, joka parantaa lähteen tehollista kokoa minimoimalla varjot ja intensiteetin. Valokuvakaupat myyvät diffuusoreita, jotka eivät ime tiettyjä sävyjä enemmän kuin muut.

Jotkut spektrin vaihtelut ovat erinomaisia. Aurinkoisen päivän varjot ovat sinisiä ja heijastunut auringonvalo on keltaista. Jopa 6000K blackbody polttimoilla se voi tuntua oudolta. Matala värilämpötila valaistus voi auttaa. Yksi 3000K-lamppu kolmea 5500K-valoa kohti on vähemmän keinotekoinen kuin pelkkä 5500K[11].

Ostosuositukset

Koska verkkokaupan yhteydet ovat merkityksellisiä vain paikallisesti ja tilapäisesti, ehdotan brändejä, joista olen pitänyt, ja kuvailen laajempaa strategiaani sekä linkkejä tiettyihin tuotteisiin.

Lumeneja

Valonmittaus on halpaa ja hyödyllistä. Amazonin Uceri-mittari maksaa 30 dollaria.

Valaistus

Valokuvausta varten suunnitellut loistelamput ovat ihanteellisia värintoistoon. Käytän Alzon isoja sipuleita (huomaa, että nämä bulbs ovat valtavia ja hauraita, eivät sovi useimpiin valaisimiin, eikä niitä luultavasti tulisi käyttää valopistorasioiden kanssa). Alzo ja Cree LED-valot ovat osoittautuneet tyydyttäviksi. Phillips ja GE valmistavat iloisia ja pettymyksiä tuottavia lamppuja, joten ole varovainen.

Eräs henkilö[12] on menestynyt Yujin maissintähkä-LED:illä korkeassa ja matalassa värilämpötilassa. Hän antoi minulle 3200K polttimon, jonka sekoitin 5500K polttimoiden kanssa päivän aikana.

Iltalamppuja on helpompi luoda, koska niillä on korkea CRI ja alhainen CCT. Minkä tahansa hehkulampun, jonka CRI on korkea, pitäisi olla kunnossa.

Yövalot

Sunliten oranssi LED-lamppu on loistava. Yksi ystävä suosii punaisia ​​sipuleita. Punaiset/oranssit hehkulamput ovat vähemmän tehokkaita, kuumenevat ja niissä on suodattimen läpi valkoiselta näyttävä hehkulanka, mikä on mielestäni häiritsevää.

Valaisimet

CFL:t on erittäin vaikea asentaa. Silmien tason yläpuolella tai diffuusorin kanssa on ihanteellinen. Niiden on oltava viileitä ja valaisevat huoneen tasaisesti.

Jos haluat tehdä itse neutraaleja diffuusorivalaisimia, olen ollut iloinen yleisistä Amazonin “sukista”. Jos haluat nähdä, mitä tarkoitan, napsauta tästä.

Jos sinulla on useita tai epämukavasti sijoitettuja valaisimia, hanki IKEA-kaukosäädin. Älykäs valaistus auttaisi, mutta en ole kokeillut sitä.

Kameratelineet

Valokuvaustelineet ovat halpoja ja tarpeeksi korkeita pitämään lamput silmien tason yläpuolella. Niitä voidaan koristella, jos ne ovat rumia (aikaan esimerkiksi lisätä omaani väärennettyä murattia). Amazonilla on näitä.

Käsityötaitoa

Helposti rakennettavat hyllytasot. Kiinnitä jatkojohto puulevyyn nippusiteillä ja aseta pistorasiaadapterit. Valitettavasti epidemia söi viimeisen rakentamani.

Johtopäätös

 • Kiitos kun luit! Muista nämä:
 • Lisää valoa on ihanaa ja vaikea liioitella.
 • Täysi näkökenttä
 • Päivänvalon tulee olla >5000K.
 • Ilta: 3000K

Jos korkean värilämpötilan (sinertävä) valo häiritsee sinua, harkitse parempaa valaistusta. Lamppujen sekoittaminen tai valokuvausvälineiden käyttö parantaa värintoistoa ja mukavuutta.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Eri huoneet vaativat erilaista valaistusta. Rentoutua vai keskittyä? Haluatko korostaa

Monet ihmiset eivät ymmärrä valaistuksen merkitystä kodeissaan ja liikepaikoissaan. Sillä voi olla

Tutustu näihin erilaisiin kasvatusvalaisimiin, joita voidaan käyttää sisäkasveissasi, olivatpa ne jo

Oikea Spektri

Sisävalaistuksen saaminen yhtä kirkkaaksi kuin ulkovalaistus vaatii työtä. Jos asennat valaistuksen ja saat silti kausittaisen laman, lisää lisävaloa.