Pohjoisen pallonpuoliskon päivät lyhenevät, ja influenssa tarkoittaa, että vietämme enemmän aikaa sisätiloissa. Valo on huomiotta jätetty näkökohta terveellisen kotiympäristön luomisessa.
Valaistuksen arvosta terveydelle ja tuottavuudelle on keskusteltu ja mainittu muualla. Viimeaikaisten yhteisökeskustelujen perusteella mielestäni on tärkeää kirjoittaa vuosien varrella tekemäni tulokset ja kokeilut.
Ensinnäkin keskustelen siitä, kuinka kehomme reagoi valoon ja mitä luonnonvalon ominaisuuksia jäljitellä. Sitten selitän, miksi tämä ongelma on haastava ja lähestymistapani. Lopuksi annan erityisiä osto- ja järjestämisvinkkejä.
Ennen kuin annan ohjeita, esitän kontekstin. Jos sinulla on kiire tai seuraava osio ei näytä kiinnostavalta, voit ohittaa sen.
Taustani on optiikka, en fysiologia tai psykologia, ja aloin laatia tätä asiakirjaa neljä vuotta sitten. Alkuperäinen luonnokseni ja monet lähteeni ovat kadonneet vuosien varrella, joten tässä näkemäsi perustuu säilyneisiin muistiinpanoihini, muistiini ja tutkimuksen osittaiseen kopioimiseen. Uusi tutkimus on saattanut ilmestyä sen jälkeen, kun aloitin tämän projektin, joten se on vanhentunut. Olen vain melko varma, että useimmat käytännön havainnot ovat edelleen voimassa. Menneisyys osoittaa, että jos tarkistan tutkimusta liikaa, en julkaise sitä. Jos kiinnostusta riittää, kirjoitan päivitystä.
Valo synkronoi kehosi sisäisen kellon ja muuttaa mielialaa ja vireyttä. Vaikka ympäristösi valaistus on ratkaisevan tärkeää, näköjärjestelmäsi on huonosti sopeutunut arvioimaan valonlähteen voimakkuutta ja spektriä. Visiomme erottaa paremmin materiaalit, tekstuurit, värit ja muut ympäristöt kuin valonlähteet. Tämä tarkoittaa, että jotkut luonnollisista intuitioistamme ympäristön valosta ovat epätarkkoja, joten valaistusympäristön rakentaminen voi olla hankalaa. Määrällisten mittareiden ja tieteellisen tiedon käyttäminen tilanteen ratkaisemiseksi auttaa.
Ei-visuaaliset fotoreseptorit palvelevat ei-visuaalisia toimintoja silmissäsi. Melanopsiini on verkkokalvon fotopigmentti. Sininen valo aktivoi soluja, jotka auttavat säätelemään sisäisiä kellojamme[4]. Nämä valoherkät solut jakautuvat tasaisesti verkkokalvolle[6], joten valo sekä näkömme reunalta että keskustasta on tärkeää. Huolimatta epäjohdonmukaisista selityksistä visuaalisten fotoreseptorien ja melanopsiinille herkkien solujen vuorovaikutuksesta, on näyttöä siitä, että visuaalisten fotoreseptorien aktivoiminen voi vaikuttaa melanopsiinia sisältäviin soluihin. Sininen LED-valo on monien ihmisten mukaan rauhoittavampi kuin valkoinen. Nämä solut saattavat tarvita paljon valoa aktivoituakseen[7].
Kirjallisuus siitä, miten mielialamme ja vuorokausirytmimme reagoi valolle altistumiseen, on monimutkaista, joten en ole yrittänyt tulkita sitä. Se riippuu koko altistushistoriasta päivien ajalta, ei “koko valoaltistus viimeisten N tunnin aikana” tai “valoaltistuksen eksponentiaalisesti painotettu keskiarvo”. En ole toiveikas hahmottamaan kaavaa, jota kehomme käyttää päättääkseen, milloin olemme väsyneitä tai iloisia, tai parantaakseen mitään muuta elämäämme.
Ottaen huomioon tämän ja sen, että haluan antaa kehomme säädellä itseään, näyttää siltä, että meidän pitäisi yrittää luoda valaistus, joka on samanlainen kuin luonnonvalo ja joka on hyvin synkronoitu valitsemiimme nukkumis-, työ- ja rentoutumisaikatauluihimme. Tämä tarkoittaa, että meidän tulee käyttää vahvaa, valkoista ja täyden kentän valoa välittämään kehollemme, että on päivällä ja aika olla hereillä.
Kun on aika rauhoittua päivä, vältä kirkasta, valkoista valoa. En ole tehnyt niin paljon tutkimusta parhaasta vaihdon ajoituksesta tai optimaalisesta spektristä, mutta sen tosiasian perusteella, että yöllä on pimeää, auringonlaskut ovat keltaisia, ja omakohtaisen kokemukseni ja tuntemieni ihmisten kokemuksia pitäisi kirkkaan päivävalaistuksen ja nukkumaanmenoajan välillä on useita tunteja, ja ero parhaan ilta- ja päivävalaistuksen välillä on melko suuri sekä voimakkuuden että värien suhteen.
Luonnonvalon jäljitteleminen on vaikeaa. Luonnonvalo on yleensä kirkkaampaa kuin keinovalo. Myös synkkänä päivänä rakennusten sisätilat näyttävät ulkopuolelta tummalta, useimpien sisätilojen kirkkaimmat alueet ovat ikkunoiden vieressä ja ulkona kaikki on kirkkaampaa kuin sisällä.
Luonnonvalolla on laaja, jatkuva spektri, jossa on vähän aukkoja aallonpituuksien näköalueella, kun taas keinovalolla on melkein aina suuria aukkoja, etenkin lyhyemmillä aallonpituuksilla. Tämä tarkoittaa keinovaloa. Hehkulamput ovat mustan kappaleen lähteitä, mutta ne eivät lähetä paljon lyhytaaltoista valoa. Auringonvalo on 5800K ja hehkulamput 3000K. loisteaineet absorboivat UV- ja sinistä valoa loisteputkista ja LED-valoista ja lähettävät sen uudelleen pidemmillä aallonpituuksilla. Tämä lähestymistapa tarjoaa valoa, jonka CCT on 2000–6000 K[8]. Tämä aiheuttaa loistelamppujen piikkispektrin ja LEDien suuren eron sinisen ja keltaisen aallonpituuden välillä. Wikipedia[9] spektrit:
Puuttuva valo on helppo unohtaa. Visuaalinen järjestelmämme heijastaa kaiken spektrisisällön kolmeen ulottuvuuteen (tai kahteen,riippuen siitä, miten katsot sitä) ja antaa meille tarkkoja tietoja esineiden väreistä erilaisissa valaistusolosuhteissa (sini-musta/valkokultainen mekkoilmiö on huomattava, koska emme pystyneet ratkaisemaan tätä ongelmaa luotettavasti), mikä on hienoa monia tehtäviä, mutta kauheaa valonlähteen laadun arvioimiseksi.
Valon puuttuminen on elintärkeää. Huonosti täytetyt spektrit voivat saada kohteet näyttämään epämiellyttäviltä, antaa harhaanjohtavaa väritietoa ja heikentää asetusta.
Jotkut luonnonvalon ominaisuudet ovat vähemmän tärkeitä tai vaikeampi jäljitellä. Jätämme nämä huomioimatta toistaiseksi, vaikka niistä voi olla hyötyä.
Ei UV- tai infrapunavaloa. UV-säteilyn saaminen saattaa olla hyödyllistä henkilöille, joilla on D-vitamiinin puutos, mutta sen tekeminen turvallisesti ja ilman muita vaikutuksia (kuten muovien liukeneminen tai valkaisuvärit) tuntuu hankalalta, joten en suosittele sitä.
Jatkuvasti muuttuva spektri ja intensiteetti. On lamppuja, jotka tekevät tämän, ja ne ovat mukavia herätä aamulla, mutta mielestäni se on vaikea tehdä kunnolla ja vähemmän tärkeä kuin muut asiat.
Jokainen yksityiskohta. Luonnonvalon monimutkaisuus voi tehdä siitä nautinnollisen. Taivas on sininen ja polarisoitunut, kun taas auringonvalo on keltaista. Valon anisotropia tekee erittäin kauniita kuvia. Pilvet ja lehdet luovat pehmeitä varjoja. Jälleen olisi hienoa toistaa tämä, mutta se näyttää vaikealta ja on alhainen prioriteetti.
Osoittaakseni, kuinka paljon visuaalinen järjestelmä pystyy kompensoimaan valaistuksen vaihteluita, otin kuvia ja valaistuslukemia valokuvausvärien kalibrointikortista eri yhteyksissä.
Kamera ja ohjelmisto on kalibroitu vihreällä reunalla olevaan vasemman yläkulman kuvaan, jonka otin synkkänä päivänä San Franciscossa. Valaistus on lähellä 6500 kelvinin mustan kappaleen spektriä. Yritin tehdä jokaisesta kuvasta yhtä kirkkaan, joten lux-mittarin näytön pitäisi näyttää kuinka paljon kirkkaampia eri ympäristöt ovat.
Näiden valokuvien keltaisimman valaistuksen punaisen ja sinisen suhde on 15 kertaa suurempi kuin sinisen, ja intensiteetti vaihtelee viisi suuruusluokkaa. Näin saman kortin useimmissa tilanteissa. Tiesin, että hehkulamppu oli tummempi ja keltaisempi kuin kattoikkuna, mutta valokuvat liioittelevat eroa. Suurimpia poikkeuksia olivat LCD-valokuvien huono valo (vaikkakaan en antanut silmäni tottua) ja huonolaatuiset loistelamppujen värit.
Toivon, että tämä selventää, miksi meidän ei pitäisi luottaa näkemyksemme valonlähteen kirkkauden tai sinisyyden määrittämiseen. Voimme mitata niitä eri tavoilla.
Monet ihmiset eivät ymmärrä valaistuksen merkitystä kodeissaan ja liikepaikoissaan. Sillä voi olla
Tutustu näihin erilaisiin kasvatusvalaisimiin, joita voidaan käyttää sisäkasveissasi, olivatpa ne jo
Helppo iltavalaistus. Lukuisten valojen käyttö eri vuorokaudenaikoina on hankalaa. Jotkut työntekijät tarvitsevat vain keskipäivän valaistuksen.
© 2022, Thornlight. Kaikki oikeudet pidätetään.