1. Valaistus työtiloissa

Valaistus on olennainen osa jokapäiväistä elämää niin työssä kuin arjessakin. Valaistus on usein itsestäänselvyys, joten kiinnität vain vähän huomiota, kun se katoaa kokonaan. Liian usein valaisimet jätetään pimenemään ennen kuin ne voidaan vaihtaa.
Tämä opas antaa vinkkejä eri alueiden valaistukseen ja korostaa LED-valaistuksen monia etuja. Käytännön esimerkkejä tarjotaan osoittamaan, kuinka voit toteuttaa riittävän valaistuksen.

  1. Halpa loistelamppu menettää tehonsa hitaasti mutta varmasti

Vaikka yksi lamppu sammutettaisiin silloin tällöin loisteputkitilassa, se ei välttämättä ole havaittavissa. Syynä on se, että loisteputkien käyttöiän lopussa tuottama valovirta ei eroa kokonaan sammuneen lampun valosta. Yksittäinen lamppu näkyy edelleen sammuvan matalassa tilassa, mutta sen on oltava näkyvissä suuremmalla alueella.

Tuotantolaitoksissa käytettyjä T8-mallin 58 watin loisteputkia on erittäin edullista ostaa. Jokaisen lampun vaihtaminen yksitellen on työlästä ja kallista. Monet tuotantoyhtiöt odottavat, että puolet lamppuista kuolee ennen vaihtamista. Sisällä voi tulla niin pimeää, että on vaikea nähdä mitä tapahtuu.

  1. Valovirran tai valaistuksen määrä (eli luumenit ja luksit

Lampun valotehoa kutsutaan valovirraksi. Joskus valotehoa käytetään kuvaamaan suuruutta. Lumen (lm) on valovirran yksikkö.
Valaistuksen voimakkuuden mittausta käytetään kuvaamaan, kuinka paljon valoa heijastuu pinnalta. Yksi valaistuksen voimakkuuden yksikkö on lux (lx). 1 lx = 1 2. Yksi luksi olisi yhtä neliömetriä, jos kaikki yksilumenisen lampun valo jakautuisi tasaisesti.
Ylellisvaa’assa on laaja valikoima vaakoja. Ihmissilmä pystyy erottamaan valkoiset esineet jopa 0,0001 lx:llä. Monet pystyvät lukemaan sanomalehtien otsikot yhdellä luksilla. Pihalla voi olla tuhansia luksusta aurinkoisella säällä.
60 watin hehkulamppu tuottaa noin 800 lumenia, kun taas 2X58 watin loistelamppu tuottaa 5000-5500 lumenia varjostuksestaan riippuen. 30 W LED-lamppu vuonna 2020 tarjoaa parhaan valovirran loistelampulle.

  1. Suositukset sisätilojen valaistuksen voimakkuudesta

Tarvittavaan valon määrään vaikuttavat monet tekijät. Nämä suositukset perustuvat EN-126464-standardeihin. Tämä eurooppalainen standardi määrittelee valaistusvaatimukset, jotka perustuvat visuaaliseen mukavuuteen ja tehokkuuteen. Siinä esitetään vaatimukset valaistusratkaisuille useimmissa sisätyöpaikoissa.
Tilan valaistustaso on tyypillisesti 50-1000 lumenia sen tarkoituksesta riippuen. 100 luksia riittää vain tilapäisesti käytettyihin tiloihin, kuten wc:iin. Vähintään 300 luksia tulee riittää työtiloihin, joissa on jatkuvasti ihmisiä. Sinulla tulee olla vähintään 500 luksia tietokonetyöhön ja enintään 750 arkkitehdin suunnitelmiin.

Esimerkki 1: Oikea valaistus toimistoissa

Esimerkkitilan keskellä on pöytä. Pöydän pinnan korkeus on 70 cm. Ledistysen Moduled -mallin valaisin on asennettu pöydän yläpuolelle. Toisesta kuvasta näkyy, että valon voimakkuus pöydän keskellä on 295 luksia, kun taas kulmissa se on hieman pienempi. Mitä tämä tarkoittaa? Mikä on 295 luksin todellinen kirkkaus? Onko se tarpeeksi korkea?

Suositukset suosittelevat, että toimiston työtasolla käytetään 500 luxin valaistusvoimakkuutta. Näytehuoneen keskimääräinen valaistustaso oli hieman alle 300 luksia. Tarvitsemme lisää lumeneja saadaksemme lisää luxia. Voit hankkia uuden lampun tai vaihtaa nykyisen 4000 lumenin lampun tehokkaampaan, esimerkiksi 8000 lumenin lamppuun. Työtasolle saavutetaan molemmissa tapauksissa 500 luksia.

Esimerkki 2: Vertaile vaihtoehtoisia valaistusmalleja

Useimmissa työtiloissa on useita valaistusobjekteja huoneen keskellä. Valaistussuunnittelu voi olla erittäin hyödyllinen tässä tilanteessa, koska sen avulla voit vertailla eri vaihtoehtoja.
Tämä toinen esimerkki näyttää toimistotilan, jossa on useita työpöytää ja kolme valaistusvaihtoehtoa. Tavoitteena on, että koko toimistossa on 500 luksia valaistus. Kaikki kolme vaihtoehtoa voivat saavuttaa halutun tuloksen. Kaikkien valaistusvaihtoehtojen tuottamien lumenien määrä on sama. 24 000 lumenia:

Kun verrataan tilojen keskimääräistä ylellisyyttä, vaihtoehdot ovat erilaisia. Vaihtoehto C:n työtasoissa on keskimäärin 734 luksia. Sitä vastoin vaihtoehdossa A on vain 630. Odota, 700 luksia ei ole liioittelua, jos 500 oli tavoite. Eikö riitä, että on vähemmän?
Valaistussuunnitteluohjelmisto osoittaa, että yksi 16 000 lumenin lamppu voi saavuttaa tavoitteen vain 2,8 metrin korkeudella. Tila saa keskimäärin 500 luksia. Pöytien välillä on kuitenkin merkittäviä eroja valaistuksen voimakkuudessa. Tavoitteena on jakaa valaistus tasaisesti kaikille pöydille. Suuri määrä pienitehoisia lamppuja on usein enemmän tehokkaampi kuin muutama suuritehoinen lamppu.
Vaihtoehtojen välillä on myös hintaeroja. On houkuttelevaa valita vaihtoehto, jossa on vähemmän tehokkaita lamppuja, koska kokonaiskustannukset ovat alhaisemmat.
Valaistussuunnittelija voi auttaa sinua valitsemaan oikean vaihtoehdon. Huoneeseen tulee riittävä valaistus ja tasaiset valaistusolosuhteet, mutta kustannukset ovat kohtuulliset. Tämä esimerkki osoittaa, että kaikki neljä profiloitua PRL601-lamppua tarjoavat 500 luksia tasaisen valaistuksen kaikille työpöydille.

  1. LED-valaistuksen edut

Loisteputket voivat valaista jopa tuhat lumenia. 1 500 mm pitkä, 58 watin loisteputki voi tuottaa jopa 3 000 lumenia. Miksi LED-lamppuja pitää käyttää?

LED-lamput loistavat kirkkaasti

Loisteputki loistaa kirkkaasti ja säteilee kaikkiin suuntiin, kuten nimestä voi päätellä. On yleistä, että loistelamppujen sisäpinnoille sijoitetaan erilaisia heijastimia, jotka suuntaavat osan ylöspäin suunnatusta valosta alaspäin.
LED-lamput voidaan kuitenkin suunnata eri linssien avulla juuri sinne, missä sitä tarvitaan. Näin suurin osa LED-lamppujen valosta voidaan suunnata haluamaasi kohteeseen.
Linssin ja vastavalosuojan materiaali ja muoto vaikuttavat lampusta tulevan valon määrään ja jakautumiseen. Esimerkiksi Profiled-mallissa on kapeampi kohdevalo, läpinäkyvä huppu ja samea, opaalinvärinen huppu, joka vähentää häikäisyä.
Vaikka linssin valonsäde on normaalia kapeampi, enemmän valoa pääsee läpi. Tämä linssi sopii erityisen hyvin korkeisiin paikkoihin, sillä kapeakin valonsäde voi levitä pitkiä matkoja ennen kuin se valaisee halutun tason.
Niin kutsuttu “opaalikupoli” päästää vähemmän valoa läpi, mutta hajauttaa sen paremmin ympäröivään ympäristöön. Opaalikupoli on hyvä valinta monista syistä.

LED-lamput ovat kustannustehokkaita

Voit silti saada tarpeeksi valoa jopa perinteisillä lampuilla, kuten loisteputkilla. Niiden taloudellisuus on LED-lamppujen todellinen kilpailuetu. LED-lamput käyttävät energiaa paljon tehokkaammin kuin muut valaistustyypit. Yleisen T8 2×8 -loistelampun virrankulutus on 130 wattia. Kohteen laadusta ja ominaisuuksista riippuen se voi keventää kohdetta 4000-7000 lumenin tehoalueella. Ledistonin LED-teknologia tuottaa noin 50 watin lamppuja, jotka säteilevät saman verran valoa.
Moniin halleihin, tehtaisiin ja varastoihin on loisteputkia parempia vaihtoehtoja. Monimetallilamput ovat suosituimpia, ja ne tuottavat jopa kymmenien tai tuhansien lumenin valovirran. Nämä ovat yleensä kenkälaatikon muotoisia koteloita, joissa on 250 watin kellertävä tai sinertävä lamppu. Nämä voidaan korvata tehokkailla LED-lampuilla, myös Ledistysillä.

LED-valaistusratkaisulla voidaan korvata yleisimmät monimetallilamput 50-60 % vähemmän sähköä kuluttavalla. Voit vähentää sähkönkulutusta vaihtamalla kielletyt elohopealamput.

Pitkän aikavälin säästöt ovat mahdollisia pidemmän käyttöiän ansiosta

Kannattaa keskittyä muuhun kuin energiankulutukseen. Käytännössä kaikki markkinoilla olevat LED-valot ja -lamput kuluttavat vähemmän energiaa kuin edeltäjänsä. Jos lamput on vaihdettava usein, energiansäästö ei ole hyvä idea. LED-valaistukseen siirtyessä kannattaa kiinnittää erityistä huomiota pitkän aikavälin säästöihin ja elinkaarikustannuksiin.
Ledistes-lamput on suunniteltu kestämään 100 000 tuntia. Tämä tarkoittaa, että 10 % heistä on menettänyt alle 20 % valotehostaan. Tämä tarkoittaa, että 90 % lampuista tuottaa edelleen vähintään 80 % uuden lampun valotehosta.
L80B50 > 100 000h on toinen tapa määrittää käyttöikä. Tämä tarkoittaa, että puolet lampun valonlähteestä eli LED-komponentit tuottavat vähintään 80 % valotehon. Liitäntälaitteen vikaprosentti ei sisälly B-arvoon.
Nämä lukemat on otettu testiolosuhteissa (+25°C). Kylmissä olosuhteissa lampun käyttöikä pitenee ja kuumemmissa lämpötiloissa lyhenee. Lämpö on huonoa LED-valaisimille, joten korkealaatuinen lämpöä johtava runko on välttämätöntä.
Ledistik-lamppujen alumiinirungot johtavat tehokkaasti lämpöä pois LEDeistä. Ne eivät kuumene liikaa. Himmennysominaisuudet voivat pidentää lampun käyttöikää.

  1. Laatu on varmistettu omalla suunnittelullamme ja tuotannollamme.

Lopetimme lamppujen tuonnin vuonna 2015 laadun parantamiseksi. Siitä lähtien olemme luoneet ja valmistaneet omia LED-lamppuja Kempeleessä.
Olemme tänään suomalainen CleanTech-yritys. Jokainen tuote on työntekijöidemme valmistama ja testaama. Päätuotteidemme valitusprosentti on erittäin alhainen. Huolimatta siitä, että virheitä sattuu toisinaan, voimme ratkaista takuuongelmat nopeasti ja helposti.
Olemme ylpeitä tekemästämme laadusta ja työstä. Käytämme vain parhaita saatavilla olevia komponentteja. Moduloiduille sekä profiloiduille valaisimille on myönnetty STUL-takuu, mikä on myös merkki siitä, että käytämme markkinoiden laadukkaimpia komponentteja.