Lahjakkaat taiteilijat ovat keksineet nerokkaan ratkaisun kamppailla pimeyttä vastaan ja tarjoavat taiteen ystäville erityisen hyvin pimeään aikakauteen sopivan taidemuodon, valotaiteen. Tämä kulttuurimuoto on yleistynyt viimeisten vuosien aikana Suomessa ja maailmalla, kun ihmiset kaipaavat värikkäitä valoelementtejä tuomaan eloa pimeyteen.

Valotaiteen arvostus on kasvanut erityisesti kotimaassamme, mikä näkyy myös valotaiteelle suunnatuissa apurahoissa ja budjeteissa. Genreen suhtauduttiin ennen hieman varauksellisesti, mutta ihmisten aito kiinnostus julkisilla paikoilla järjestettyihin esityksiin on saanut päättävissä elimissä toimivat heräämään. Tämän asian ansiosta saamme Suomessa nauttia yhä lisääntyvissä määrin upeasta valotaiteesta.

Lux Helsinki houkuttaa turisteja

Pääkaupunkiseudun pimeä talvi saa uutta puhtia, kun jo perinteeksi muodostunut Lux Helsinki tuo valotaideteokset kaiken kansan keskelle. Vuonna 2009 Helsingin Energian ja Helsingin kaupungin perustama tapahtuma on saavuttanut vankan aseman, minkä johdosta sitä odotetaan useita kuukausia ennen itse ajankohtaa. Lux järjestetään perinteisesti tammikuun ensimmäisellä viikolla, jolloin upeiden esitysten perässä Helsinkiin matkustaa lukuisia turisteja ympäri Eurooppaa.

Kävijämäärä on kasvanut vuosi toisensa jälkeen ja hipoo nyt lähemmäs 500 000:ta. Maksuton tapahtuma madaltaa ihmisten kynnystä tutustua tähän edelleen hieman harvinaisempaan taidemuotoon, sillä kävijät voivat kävellä ympäri Helsingin keskustaa ja tutustua rakennusten seiniin heijastettaviin näytöksiin omassa rauhassa. Viimeisten vuosien aikana tapahtuman suosiota on lisännyt sen festivaalimaisuus, sillä ihmiset voivat taideteoksien lisäksi nauttia valoaiheisista paneelikeskusteluista, teemaa sopivista lyhytelokuvista ja työpajoista.

Lux Helsingissä nähtävät taideteokset ovat ennalta arvaamattomia, sillä rakennusten valaisemisen lisäksi ne voivat sisältää esimerkiksi videoprojekteja, erilaisia installaatioita sekä kineettisiä valotaideteoksia. Taustalla soi useimmiten kokonaisuuteen sopiva musiikki, joka viimeistelee elämyksen. Kävijän kannalta mielenkiintoa lisää taiteilijoiden kansainvälisyys – suomalaistaiteilijoiden lisäksi tapahtumassa on nähty valotaiteilijoita muun muassa Espanjasta, Ranskasta ja Saksasta.

Saana-valotaideteos Suomen itsenäisyyden kunniaksi

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa on kunnioitettu monin eri tavoin, joista yksi on ollut valotaiteilija Kari Kolan suunnittelema Saana-tunturille suunniteltu valotaideteos. Massiivisia resursseja vaatinut projekti on mittakaavaltaan erittäin suuri, sillä valaistavaa pinta-aluetta on yhteensä 2,2 miljoonaa neliökilometriä.

Taiteilijan missiona on valaista Kilpisjärvellä sijaitseva Saana-tunturi siniseksi Suomen itsenäisyyden väreissä lukuisten ihmisten ja erikoislaitteiden avulla. Projekti on toteutettu käyttämällä sinivalkoisia led-valonheittimiä, joita 4.-5. joulukuuta nähtävän show’n aikana on yhteensä 200 kappaletta noin 4 kilometrin etäisyydelle.

Taideteoksen tarkoituksena on näyttää kuuluisasta luontokohteesta heijastuvaa valoa piristämään Lapin kaamosta. Koska Kilpisjärvi sijaitsee raja-alueella, pääsevät massiivisesta valoesityksestä nauttimaan myös Norjan ja Ruotsin puolella asuvat ihmiset. Valtavan projektin mittakaavaa kuvastaa hyvin se, että kyseessä on maailman suurin valotaideteos.

Kruunuvuorenrannasta valotaiteen pyhättö

Rakennusprojektien mylläämä Kruunuvuorenranta edustaa uudempaa Helsinkiä. Pääkaupunkiseudun kroonista asuntovajetta täytetään rakentamalla alueelle lukuisia kerrostaloja sekä miellyttävä naapuristo. Itäisessä Helsingissä sijaitsevaa kaupunginosaa on suunniteltu huolellisesti, mikä näkyy tarkoin harkituissa elementeissä. Kruununvuorenranta on alueena todella ainutlaatuinen, sillä vastaavanlaisia kaupunginosia maailmalla on harvassa ja tämän asian takia se on saanut huomiota myös kansainvälisessä mediassa.

Meren rannalla sijaitseva kaupunginosa tarjoaa idylliset puitteet nauttia sen kauneudesta myös mereltä käsin, mihin myös suunnittelijat ovat kiinnittäneet huomiota. Tämän takia alueelle on suunniteltu lukuisia valotaideteoksia, joita sijoitetaan julkisille paikoille, tonteille sekä rakennuksille. Päämääränä on, että kauniista valaistuksesta ja ainutlaatuisesta valotaiteesta tulee kaupunginosan tavaramerkki. Myös rakennuttajat ovat sitoutuneet tämän tavoitteen toteuttamiseen, sillä he käyttävät runsaan prosenttiyksikön hankkeeseen kohdistetusta budjetista taiteeseen.

Ainutlaatuisen julkisten paikkojen valaistuksen toteuttamiseksi alueen valaistuksesta järjestettiin kansainvälinen kilpailu vuonna 2012, jolloin määriteltiin, millaiset valot sijoitetaan ranta-alueelle sekä kaupunkiympäristöön.