Valojen käyttäminen sisustuselementtinä on lisääntynyt. Syitä tähän ovat ennen kaikkea energian säästölamppujen ja LED-valojen yleistyminen ja niiden hinnan alentuminen, mutta myös sisutustrendien muutokset. Nykyään kodinvalaistusta pohditaan lähes yhtä antaumuksella kuin lattiamateriaaleja, seinän maalipintaa, tapetteja tai koristeboordauksia. Siinä missä ennen huoneen ilmettä piristettiin tekstiileillä, kuten verhoilla tai koristetyynyillä, tehdään sama temppu nyt valaisimilla.

Hyvännäköinen, elegantti sisustus syntyy ideasta pala palata, eikä pelkkä valaisimien summamääräinen asettelu huoneen joka kolkkaan välttämättä tuota haluttua lopputulosta. Hyvä valaistus rakentuu sisustustekijöiden välisestä kompromissista. Jos sisustajan kriteerinä on valaisinten energiasäästö, valikoituvat valaisemiset sen mukaan. Osa taas arvostaa enemmän vahvaa yleisvaloa ja toiset himmeän, keltaiseen kääntyvän valaistuksen mukanaan tuomaa tunnelmaa. Suomalaiskodeissa käytetään yleisimmin lämpimän vivahteista valkoista valoa mutta miljöön tunnelma muuntuu helposti jo pelkästään sävyjä vaihtelemalla. Tämä onnistuu parhainten erilaisen himmentimien avulla, joita löytyykin useimmissa nykyvalaisimissa jo valmiina.

Teknologia on valoilla sisustajan uusi paras ystävä, sillä valonlähdettä voidaan himmentää, ajastaa ja sen värisävyjä muuttaa kätevästi kaukosäätimellä, älypuhelimella tai tabletilla. Langattomat ohjausjärjestelmät sallivat kodin valaistuksen monipuolisen ja näppärän ohjaamisen, kytkinten manuaalisen sytyttelyn ja sammuttelun sijaan. Valaistuksen ajastaminen lisää myös energiasäästöä ja kustannustehokkuutta.

Valaisinten muotokieli

Sisustamisessa eivät ratkaise ainoastaan lampun tarjoamat watit ja lumenit, vaan valaisimen ulkonäöllä on suuri rooli. Monet valitsevat olohuoneeseensa näyttäviä, suurikokoisiakin designvalaisimia, jotka jo esineinä sisustavat kotia. Valaisin voi viedä paljon tilaa, kuten IKEA:n massiivinen katosta roikkuva voikukkalamppu, tai kiinnittää huomioon itseensä erilaisen materiaalinsa tai muotonsa avulla.

Toinen sisustukseen ratkaisevasti vaikuttava seikka on valonlähteen sijainti huoneessa. Valaisin voi olla näyttävästi esillä, kokonaan tai osittain piilossa. Valaisimella voidaan korostaa tiettyä kohokohtaa tilassa, kuten valaista tauluja, veistoksia ja maalauksia. Kylpyhuoneeseen saa uudenlaista tunnelmaa, kun kattoon asettaa LED-valoja tähtitaivasta imitoimaan tai peilin voi reunustaa valonauhalla. Ethän unohda, että valaisimia voi upottaa myös lattiaan, mikä antaa rajattomia mahdollisuuksia erilaisille, mielikuvitusta herätteleville valaisuratkaisuille.

Valaisinta valitessa on kuitenkin pitää mielessä, etteivät kaikki lamput istu kaikkiin valaisimiin, vaan käytettävä lamppu valittava sen käyttötarkoituksen ja valaisimen mukaan. Lampun pakkausmerkinnöistä tulee katsoa sen energialuokituksen lisäksi sähkönkulutus, käyttöikä, soveltuvuus sisä- tai ulkokäyttöön sekä värisävy.

Sisustajan muistilista

Moni saattaa kysyä, miten valaistus tulisi suunnitella kodin eri tiloihin ja, vaikka kysymykseen ei ole olemassa yksioikoisia vastauksia, olemme koonneet alle muutamia vinkkejä. Lopputulos riippuu ennen kaikkea sisustettavasta tilasta, operaatioon käytettävistä varoista ja sisustajan omista, henkilökohtaisista mieltymyksistä.

  1. Mieti valopisteiden sijoitusta samaan aikaan huonekalujen asettelun kanssa.
  2. Käytä luonnonvaloa kodin perusvalotasona ja sijoita kohdevalaisimet tiettyihin kodin paikkasidonnaisiin kohteisiin, kuten keittiöön tai työhuoneeseen. Täydennä koristevaloilla.
  3. Älä valaise ainoastaan ylhäältä alaspäin, vaan kokeile rohkeasti erilaisia ratkaisuja.
  4. Käytä epäsuoria pintoja kodin yleisvalaisuun.
  5. Leiki, kokeile ja kysy rohkeasti valaisinliikkeiden myyjien tai sisutussuunnittelijoiden apua.

Sisustuksen kausiluontoisuus

Valojen käyttöä voi hyödyntää myös kausiluontoisesti. Tästä paras esimerkki ovat jouluvalot, jotka tuovat väriä ja vilkuntaa pimeään pihapiiriin. Valosarjat voidaan myös kietaista kuusenoksan ympärille, asetella lyhtyyn tai vaikka ripustaa verhoihin roikkumaan. Mikään myöskään ei estä luomasta teemailtoja valaistuksen avulla. Tarpeen mukaan valojen lisäksi kynttilöitä voi käyttää tunnelmantuojina. Hauska idea on laittaa sisävalosarja maljakon sisään ja käyttää tätä valoteosta koriste-esineenä. Samaa koristevaloköynnöstä voi käyttää myös sängynpäädyn koristeluun.

Muista myös, että valoilla sisustamisessa, kuten kaikessa, liika on liikaa. Vältä siis valaisinten ylenpalttista viljelyä – joku kodin nurkka saa jäädä hämäräksikin.